Navigator i militæret

En uge i militærpraktik var en stor oplevelse for alle Navigatoreleverne, der fik testet deres evne til at samarbejde.

Militærpraktikken foregik på OPLOGs base i Frederikshavn. Nicklas, en af eleverne, fortæller at han forventede, at man skulle være hård som person, hvis man er i militæret, men han lærte, at det er vigtigere at være social og en del af fællesskabet.

Merete Birk Nielsen, koordinator i Navigatorteamet er begejstret for praktikken og de mange forskellige oplevelser eleverne fik.

- De unge mennesker var blandt andet ude og sejle i gummibåde i flådehavnen. De (militærets undervisere red.) havde fuld tillid til eleverne for det var med helt nye påhængsmotorer på bådene. De sejlede med fuld knald på, og de ansvarlige sejlede i slædebåd som de lavede bølger med, så det var ekstra sjovt for eleverne, fortæller Merete.

Rundvisning og skydeøvelse
Esben Snare, et af søværnets største skibe lå i Frederikshavn og Navigatorholdet fik en rundvisning på skibet. Her så de blandt andet helikopterlandingsdækket, kommandocentralen, kabyssen, den næstkommanderendes kahyt og torpedoerne, hvilket var en stor oplevelse.

Eleverne prøvede også at skyde med skarpt på skydebanen i Hjørring. De skød på 200 meters afstand

– Der var virkelig brag og kraft på, og jeg tror hver elev skød 70-80 skud, fortæller Merete. 

Mathias fra Navigatorholdet var også begejstret for skydeøvelsen.

- Vi lærte først at lade og sikre geværet. Jeg ramte i alt 4-7 midt og det var på 200 meters afstand. Jesper og Rune (underviserne fra militæret red.) blev overrasket over os, fordi det normalt tager måneder at lære at ramme, fortæller Mathias.

Find fjenden
En anden god oplevelse eleverne havde foregik den sidste aften af praktikken. Den aften blev alle klædt i grønt og fik camouflage-sminke på. Derefter skulle de ud i en skov og prøve at finde ”fjenden”.

Inde i skoven fik de snakket strategi, hvordan de skulle skjule sig, hvad de skulle gøre, når de fandt fjenden, hvordan de skulle kommunikere helt uden lyd og hvordan de skulle sørge for at holde øjenkontakt osv. Da de fandt det rigtige område, skulle de liste sig ind på fjenden, og da de var helt tæt på blev der kastet en bombe, der gav et brag, så de alle kunne mærke det i hele kroppen.

– Faktisk blev nogle af eleverne lidt skræmte, fortæller Svend Tarpgaard, kontaktperson på Navigator, men heldigvis sluttede de aftenen af på kasernen, hvor de hyggede sig med pøler og kakao.

Inden eleverne igen skulle tilbage til Castberggård lavede de en evaluering af militærpraktikken. Alle var enige om, at det havde været en rigtig god uge, der havde været fuld af gode oplevelser og spændende udfordringer.

- Jeg synes, at det var fedt, at vi fik lov til prøve så meget forskelligt og det var fedt, at vi fik lov til at prøve mange ting som vi døve ikke må i hverdagen, afslutter Nicklas med at fortælle.