Netværk, fællesskab og ny viden

Høreforeningens ungdomslejr afholdes i år sammen med International Federation of Hard of Hearing Young People (IFHOHYP), der i år har lagt deres summercamp i Danmark. Det hele foregår på Castberggård, der i denne uge har besøg af unge mennesker fra hele verden, der alle har det tilfælles, at de har et høretab.

13975483 512807655595677 1311893836716656118 O

Netop det fællesskab er vigtigt, og det var noget af en øjenåbner for Frederikke Tønder Jørgensen, der til daglig studerer til Ergoterapeut i Odense. - Den første aften jeg havde slet ikke lyst til at gå ind for mig selv, jeg vil bare gerne være sammen med de andre. Nu var jeg endelig sammen med nogen, der forstod mig. Jeg tror, at det er noget man bliver helt afhængig af. Jeg tror også, at det er derfor man plejer at sige, at dem du finder her på lejren, det er gerne nogen du tager med dig hjem, nogen du holder kontakten med. Det tror jeg er helt rigtigt, fortæller hun. Et af de primære formål med lejren er netop, at få sat en masse unge sammen, der skaber et sammenhold i kraft af det, de har tilfælles, og som de kan tage med videre. De bliver en del af et større netværk.

 

Sidsel Munkebo har været en del af den planlægningsgruppe, der har ansvaret for arrangementet. - Det har været spændende at være med til at arrangere. En af de største udfordringer har faktisk været at få modet til at turde afholde sådan et arrangement, hvor det hele foregår på engelsk. Det har været fantastisk at se, hvordan alle er vokset med opgaven og vi har fået en godt program sat sammen. Der er en god kombination af ny viden, fælles aktiviteter og så har vi også fået en del sportslige aktiviteter på programmet, fortæller Sidsel.

 

Det er første gang, at Frederikke er med på ungdomslejr, men bestemt ikke sidste gang. - Jeg fandt ved et tilfælde ud af, at der blev holdt Summercamp, og jeg var slet ikke i tvivl, da jeg læste om det. Det skulle jeg helt sikkert med til, fortæller hun. For Frederikke var det meget overvældende at sidde til et oplæg omkring rettigheder. Først fordi det gik om for hende, hvilke muligheder der er for at få hjælpemidler, men også fordi det pludselig gik op for hende, at man ikke er alene og der er mange andre, der har det på præcis samme måde som en selv. - Det var et stort øjeblik for mig. Det er fedt, at de oplevelser man har haft i forbindelse med sit høretab, det er der pludselig også andre, der har oplevet og man får det her fællesskab sammen, fortæller hun. 

 

- Det vilde ved det er, at os der er i planlægningsgruppen, vi behøver ikke at gøre særlig meget for det. Vi sørger for rammerne og sørger for, at der er mad engang imellem, men ellers praktisk talt, så behøver man ikke at gøre mere, fordi folk de bare sluger det hele til sig. Det sker helt af sig selv og der skal ikke mere til, fortæller Sidsel, der lytter intenst med, imens hun hører Frederikke fortælle om sine oplevelser. - Jeg får helt kuldegysninger, når du Frederikke fortæller, det du gør om, hvor overvældende det var i starten at være sammen med ligesindede. Der blev jeg lige slået tilbage til første gang, jeg var afsted til noget, hvor jeg også bare var sådan helt… Det er en meget overvældende følelse, hvor man er helt rundt på gulvet og finder ud af, hvem man i det hele taget er. Det er en meget stærk følelse, afslutter Sidsel med at fortælle.

 

 

Fakta:
Høreforeningens Ungdomslejr afholdes i år for 10. gang.

Internationel Federation of Hard of Hearing Young People afholder deres Summercamp hvert andet eller tredje år. 

Ideen til en summercamp i Danmark startede for 1,5 år siden efter en snak mellem Sidsel Munkebo og Solveig Højgaard, højskoleleder på Castberggård. IFHOHYP havde ikke haft en summercamp i Danmark i mange år og så fik de Høreforeningens Ungdom med på ideen.