Skabt med hænderne

Castberggård har sat en ny fyrfadsstage i produktion. Stagens omkreds er formet som en masse hænder, og den er en gestus til Castberggårds oprindelse som et sted, hvor døve mødes.

- Der er en helt særlig grund til, at vi har lavet denne stage med hænderne på. Det handler om, hvorfor Castberggård startede i sin tid og det vil vi gerne anerkende, fortæller Dorthe Dupont fra Castberggård. 

- Helt grundlæggende er vi et sted for døve og for mennesker, der har et hørehandicap, og hvor tegnsprog er en naturlig del af hverdagen. Det er grundstenen i vores arbejde, og derfor symboliserer lysestagen stedet her, og hvad vi står for, fortæller Dorthe. - Den oprindelige ide var en skål og inspireret af den, fik vi sat denne fyrfadsstage i produktion. 

Ofte når man besøger seværdigheder, institutioner eller lignende, så er det muligt at købe en eller anden form for souvenir med hjem. Det kan være i form af en bamse, et krus eller en t-shirt med stedets logo på. - Det er der også mulighed for på Castberggård, fortæller Dorthe, men med denne stage har vi forsøgt at lave noget, der repræsenterer Castberggård på en anderledes måde, der derudover er anvendelig og samtidig meget dekorativ. 

Stagerne kan ses rundt omkring på Castberggård, hvor de især om aftenen kommer til deres ret, når mørket falder på og stagerne bliver lyst op af de små fyrfads-

lys. Castberggård bruger stagerne som gaver ud af huset, og derudover er det muligt at købe dem i informationen eller på hjemmesiden. 

Unikke og håndlavede
- Hver enkelt stage er unik, og der er lagt stor vægt på håndarbejdet i udfærdigelsen af stagerne, fortæller Dorthe. Efter forarbejdningen, ved hjælp af diverse maskiner og redskaber, er alle dele kommet til Møgelkær Statsfængsel, hvor de indsatte har stået for det endelige arbejde med at samle bunde og plader, og de har udført den sidste finish på stagerne.  

- Det har været spændende at arbejde sammen med de forskellige virksomheder, der hver har budt ind med deres unikke kompetencer, der til sidst er endt ud med disse flotte stager, fortæller Dorthe. Hun fremhæver samarbejdet med Møgelkær som noget særligt. 

- Det har været en spændende proces for os, at have vores gang på Møgelkær. Det er ikke en verden, jeg bevæger mig i normalt, at komme ind på et værksted, hvor man som indsat har nogle bundne opgaver for at tjene til de daglige fornødenheder. Det har været en anderledes, men rigtig god oplevelse, fortæller Dorthe, og vi er meget glade for det endelige resultat. Vi vil også gerne sige en stor tak for samarbejdet og indsatsen til Hedensted Maskinfabrik, CP Metal, SM Pulverlak, Grafisk Forum og Møgelkær Statsfængsel.

 

Lysestagerne kan købes på Castberggård eller bestilles her