I dag har jeg det supergodt

I februar 2016 var Ronni med på Castberggårds første livsstilskursus. Dengang vejede han 154 kg. I dag - et år senere - står der kun to cifre på vægten, og både arbejdsgiver, venner og familie kan mærke, at Ronni har fået et langt større overskud i hverdagen.

Ronni Foer Nu

33-årige Ronni har ikke altid været en stor fyr. Som ung var han meget aktiv i fritiden, og selv om kiloene så småt satte sig, da det blev mere interessant at gå i byen, betød en hverdag som håndværker alligevel, at det ikke gik helt galt. Men i 2007 begyndte Ronni at videreuddanne sig til produktionsteknolog. Efter endt uddannelse fik han job hos Hedema i Horsens, hvor det meste af hans arbejdsdag som konstruktør og projektleder blev brugt foran computeren.

- Der sad jeg så i 8-10 timer om dagen og når jeg fik fri, havde jeg kun lyst til at komme hjem og slappe af, forklarer Ronni.

Han mener selv, at inaktiviteten er den helt store synder i den vægtstigning, der kom snigende i løbet af en håndfuld år. Samtidig var hans madmønstre set i bakspejlet heller ikke ligefrem optimale.

- Jeg spiste alt for lidt i løbet af dagen og alt for meget, alt for sent om aftenen. Jeg fik aldrig morgenmad og spiste kun en minimal madpakke på jobbet. Jeg bor alene, så aftensmaden var ofte den nemme løsning med take away eller simpel mad som pasta og ovnkartofler med meget lidt næring og energi i.

Et tilbud fra chefen
De mange ekstra kilo kombineret med en stillesiddende arbejdsdag, kunne resultere i mindre rygsmerter, men Ronni var alligevel ikke rigtig bekymret over sin overvægt.

- Jeg tænkte bare, at en eller anden dag tager jeg mig sammen. Men man skal jo lige have hovedet med i det.

Da muligheden for en livsstilsændring dukkede op, var det ikke Ronni selv, der tog initiativet. En dag blev han præsenteret for et tilbud af sin chef, der spurgte om det her kursus ikke var noget for Ronni. 

- Det kunne jeg godt se, at det var, og jeg tænkte, at det var det tilbud, jeg skulle tage imod for at komme videre, fortæller Ronni.

Arbejdsgiveren, Hedema i Horsens, betalte for kurset og gav Ronni fri, den uge det varede. Det var Ronni taknemmelig for, så han besluttede sig for at give den gas, fra dag et på kurset.

- Jeg stod tidligt op hver dag, for at gå en tur før morgenmad, og om aftenen cyklede jeg i motionsrummet for mig selv. Jeg gav den virkelig en skalle, for jeg syntes bare, der skulle ske noget, mens jeg var her. 

Over fem kilo på fire dage     
Dagene på kurset var en kombination af teori og praksis indenfor tre områder: Træning, kostvejledning og det psykologiske.

- Der var mange ting, jeg ikke vidste noget om. Blandt andet om næringsindhold i kosten, hvordan man skal have hovedet med i forhold til den mentale parathed og vaner, og hvordan man træner mest optimalt og effektivt. 

Særligt den fysiske træning motiverede Ronni. Hver formiddag var deltagerne ude at gå eller løbe og om eftermiddagen stod den på styrketræning i Castberggårds fitnessrum.

- Jeg kan godt lide at presse mig selv. Jeg havde bare ikke gjort det i mange år.

Men i løbet af den uge kurset varede, fik Ronni for alvor blod på tanden i forhold til træning. Og hans indsats kunne heldigvis også ses på vægten, der hurtigt viste over fem kilo mindre.

- Da de skrev tallene op på tavlen kunne jeg godt se, at kan man nå det på fire dage, så kan man også nå mere. 

Ugentlige vejninger
Da deltagere og undervisere tog afsted efter ugekurset på Castberggård blev der ikke sagt farvel, men på gensyn. De kommende 12 uger mødtes hele holdet nemlig en gang om ugen for at træne, bakke hinanden op og få nye råd til livsstilsændringen. For Ronni var de ugentlige møder meget motiverede og de fleste uger kunne han også glæde sig over endnu et vægttab.

- Jeg tabte i alt 20 kg på de 12 uger. Men der er selvfølgelig også ups and downs i sådan en livsstilsændring. Der er tidspunkter, hvor vægten står stille, og det skal du lære at tackle. Det er svært, men jeg er blevet bedre til det. Man skal huske at samle sig selv op, hvis man har haft nogle hovsa-dage. Så må man leve med det og komme op på hesten igen de næste dage.

Ronni er for længst færdig med livsstilskurset, men han har valgt selv at investere i træningssessioner med den personlige træner fra kurset, Thomas Leth, så han fortsat har ham at sparre med. Men Ronni træner også selv. Faktisk er de daglige træningstimer blevet så meget en vanesag, at det føles underligt, når han en sjælden gang imellem ikke kører direkte hen til fitnesscenteret efter fyraften.

Nye mål for fremtiden
Undervejs i hele forløbet har det hele tiden været vigtigt for Ronni at opsætte større og mindre mål for sig selv.

- I forhold til vægten er det mit store mål at komme ned på ca. 88-90 kg, og være vægtstabil dér. Men jeg sætter mig også mange delmål. Både i forhold til vægttab, men også sådan noget som indkøb af nyt tøj. Man skal jo huske at fejre sig selv. 

For nylig fik Ronni et nyt mål at kæmpe sig hen imod. I uge 29 skal han sammen med en gruppe andre motionister på Team Fit&Sund Cycling, cykle hele vejen fra Horsens til Paris.

- Jeg har aldrig cyklet ret meget og har vist slet ikke ejet en cykel i det her årtusinde, men jeg havde fortalt rundt omkring, at det var en udfordring, jeg godt kunne tænke mig. Cykelholdene var allerede fyldt op, men pludselig blev der så en ledig plads, som jeg var så heldig at få tilbudt - måske også på baggrund af min historie med vægttabet.

Når man er med på sådan et cykelhold skal der skaffes sponsorer, og det har Ronni også gjort. Hans arbejdsplads Hedema, Castberggård og den personlige træner, Thomas Leth, har nemlig spyttet i kassen, så Ronni kan få opfyldt sin næste store drøm.

Mere overskud og ros fra omgivelserne
For nylig lykkedes det Ronni at komme ned på 97 kg.  Han kan mærke, at han har fået langt mere overskud og energi end, han havde for et år siden.

- I dag har jeg det supergodt. Jeg har meget oftere ja-hatten på i forhold til tidligere, hvor jeg tit sagde nej til ting, fordi jeg ikke magtede det. Jeg fik ikke taget mig sammen til at besøge folk, der spurgte om jeg kom forbi. Det er rart at have det overskud i dag.

Omgivelserne har også lagt mærke til forandringerne. Både venner, familie og kolleger har rost Ronni for hans store indsats, og han er ved at lære sig selv at tage imod komplimenterne.

Ronnis arbejdsgiver, som foreslog - og betalte for – kurset, føler bestemt også de har fået noget for pengene. 

- De har sagt, at det var flot og også bemærket, at jeg har mere overskud i hverdagen. Før jeg startede på kurset sagde de, at det måske var en dyr investering for dem, men nu har det båret frugt for både dem og mig.

 

Af Maria Fly Vilsbøll